Een open source en privacy-respecterend alternatief voor online contact en groepswerken

This article is also available in English for students or staff who are not as fluent in Dutch. You can find it here

Bij ULYSSIS hechten we veel belang aan ethische software. We proberen daarbij niet alleen het gebruik van open source software aan te moedigen, maar ook ervoor te zorgen dat software de privacy van gebruikers respecteert en dat software voor alle soorten gebruikers beschikbaar is. Door de gevolgen van COVID-19, wordt zowel bij thuiswerken als bij online lessen aan universiteiten en hogescholen nu naar allerhande software gegrepen om te helpen bij presentaties, colleges, overleg en samenwerking. Als IT-vereniging juichen we die innovatie natuurlijk toe. Tegelijk maken we ons ook wel wat zorgen over de gevolgen van de keuze voor bepaalde software.

Aan de KU Leuven en verschillende andere onderwijsinstellingen wordt gekozen voor Skype for Business. We begrijpen natuurlijk dat de KU Leuven verkiest de closed-source oplossingen van Microsoft te gebruiken die ze in het verleden al aangekocht heeft (ook al betreuren we dat). Maar er stellen zich jammer genoeg wat beschikbaarheidsproblemen met Skype for Business. We hoorden van vele studenten dat er geen Linux-versie van Skype for Business beschikbaar is en dat de versie voor macOS frequent crasht. Daarnaast spraken een aantal studenten ook over vertraagde audio en video waardoor gesprekken natuurlijk minder vlot verlopen. Vele professoren en assistenten zijn daarom overgestapt naar Zoom.

Zoom is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, wat wij natuurlijk erg belangrijk vinden. Jammer genoeg kwamen recent meer en meer problemen naar boven. Naast het feit dat de privacy policy van Zoom wel erg vreemd verwoord is als het aankomt op het wel of niet doorverkopen van persoonsgegevens, bleek intussen uit een onderzoek van Vice dat de iOS app van Zoom gegevens doorstuurt naar Facebook (ook als je geen Facebookaccount hebt). In twee artikels beschrijft VPNGids.nl dan weer hoe Zoom niet alleen grote beveiligingsproblemen heeft waardoor mensen ongewenst toegang kunnen krijgen tot de webcam, maar ook dat het spioneert op alle deelnemers aan een gesprek en onder andere rapporteert aan de organisator van het gesprek welk venster de deelnemers momenteel aan het bekijken zijn. Ook Input Magazine ging in op de verontrustende situatie rond Zoom. De situatie rond Zoom is zo verregaand dat de Universiteit Leiden intussen het gebruik ervan heeft verboden.

De startpagina van meet.jit.si

We zijn hier echter niet alleen om problemen te benadrukken, maar ook om oplossingen te bieden. Gelukkig is er een mooi open source alternatief dat gratis en vrij beschikbaar is voor studenten, personeel en bedrijven. Jitsi.org is volledige open source video conferencing software met zowel de optie om hun online versie te gebruiken op meet.jit.si als om je eigen versie te hosten. Niet alleen is alle code publiek beschikbaar, waardoor iedereen vrij is om ermee te doen wat ze willen en om de veiligheid en het respecteren van privacy te testen, maar ook wordt de ontwikkeling van Jitsi gesteund door universiteiten, goede doelen zoals NLnet, en bedrijven die op basis van Jitsi betalende dienstverlening uitwerken (zoals de eigenaren van de software, 8×8).  Daardoor kan iedereen vrij gebruik maken van meet.jit.si.

We raden daarom ook alle professoren, assistenten en studenten aan om te opteren voor Jitsi zodat iedereen, los van zijn operating system en met respect voor privacy, lessen, practica en groepswerken kan volgen. Het werkt niet alleen op Windows, Linux en macOS, maar Jitsi heeft ook een app voor Android en iOS. Maak je om één of andere reden liever geen gebruik van meet.jit.si of hebben zij tijdelijk een storing? Dan bieden zowel wij als Belnet ook alternatieve installaties van Jitsi aan. Op jitsi.ulyssis.org is onze installatie beschikbaar waarbij gesprekken enkel gestart kunnen worden na het inloggen met de Centrale KU Leuven Login, nadien kan wel iedereen vrij het gesprek betreden. Op jitsi-1.belnet.be is de installatie van Belnet beschikbaar.

De ULYSSIS ledenvergadering via jitsi.ulyssis.org

Wij hebben de afgelopen periode al heel wat testen uitgevoerd met Jitsi en zijn er erg tevreden over. Zo houden we onze vergaderingen intussen via Jitsi, maar gebruiken we het ook om onszelf wat te amuseren en om contact te houden met onze andere vrienden. Jitsi heeft ook heel wat handige functies waar niet iedereen van op de hoogte is. Zo vind je links onderaan een knop om je scherm te delen, daarbij kan je niet alleen je volledige scherm delen maar ook een bepaalde applicatie. Er is ook een handige knop om aan te geven dat je iets wil zeggen, wat erg handig is voor vragen tijdens de les of voor vergaderingen. Tenslotte is er links een knop voor de chatfunctie om bijvoorbeeld links te kunnen delen. Rechts onderaan is dan weer een knop om sprekers weer te geven als tegels. Deze functionaliteit is uitermate handig voor situatie zoals vergaderingen waarbij vaak tussen sprekers wordt gewisseld en soms wel eens over elkaar gesproken. Via de infoknop ernaast kan je overigens eenvoudig de link van het gesprek kopiëren of een wachtwoord instellen. Tenslotte is er in het menu nog heel wat extra functionaliteit verstopt. De moderator die het gesprek heeft aangemaakt kan daar eenvoudig iedereens microfoon dempen. Je kan ook eenvoudig de videokwaliteit aanpassen als je internetproblemen hebt. Op meet.jit.si is er ook extra functionaliteit beschikbaar om een gesprek op te nemen of te streamen. We zijn er dus van overtuigd dat Jitsi alle functionaliteit heeft om studenten en personeel verder te helpen in deze moeilijke situatie, en kunnen iedereen niet hard genoeg aanmoedigen om dat te gebruiken in plaats van Skype for Business, Zoom of andere gesloten tools.

Heb je meer interesse in onze technische ervaringen met Jitsi? Hou dan onze technische blog op tech.ulyssis.org in de gaten!

Sponsors

Workshop Mailinglijst

Blijf op de hoogte van onze workshops door je in te schrijven op onze mailinglijst.

Twitter

Zowat elke Leuvense Student maakt zonder het te weten gebruik van de IT-services van ULYSSIS. Wat is dat eigenlijk precies? Al eens een server van dichtbij gezien?
Kom dinsdag 15 en woensdag 16 oktober ons bezoeken op onze Openkelderavond On Tour! Meer op http://ulyssis.org

Papers te schrijven? Fan van uniformiteit? Gepruts met layout, bibliografie, voetnoten en afbeeldingen beu? Woon dan de komende weken een van onze workshops LaTeX bij! Meer info op http://inschrijven.ulyssis.org

Load More