Hoe is het om een ULYSSIS medewerker te zijn?

ULYSSIS is natuurlijk vooral bekend voor haar evenementen, meer bepaald onze workshops, onze Open Source Job Fair, en natuurlijk de ULYSSIS CTF. Toch is hetgeen waar wij het meeste mee bezig zijn eerder de dagdagelijkse opvolging van onze webhosting en alle bijhorende communicatie als centraal aanspreekpunt rond vele IT-zaken binnen Leuven.

Dit alles zo kwaliteitsvol en efficiënt mogelijk laten verlopen, kost natuurlijk heel wat werk. Daarom verwachten wij van elk lid voldoende motivatie en overtuiging, of men nu al lang lid is van ULYSSIS, of net nieuw is toegetreden tot onze vereniging. We stoppen heel wat tijd in de opleiding van onze leden, en vanzelfsprekend verwachten we hetzelfde terug. We hopen dan ook dat leden jaren lid blijven van onze vereniging en tijdens hun lidmaatschap zo actief mogelijk deelnemen aan onze ledenwerking.

ULYSSIS-leden in de kelder, bezig met het serverpark te updaten

Dat betekent concreet dat wij onder meer volgende zaken verwachten van onze leden:

 • Aanwezigheid op onze ledenvergadering elke 2-3 weken. Dit vult een volledige avond. Elke mening is belangrijk bij ons, dus we verwachten ook van iedereen actieve deelname, wat ook inhoudt dat voorbereiding sterk aangeraden is (agenda doornemen en aanvullen, informeren naar nieuwe termen, polsen of je ergens mee kan helpen, etc.).
 • Dagelijks opvolgen van interne mailconversaties (lezen en antwoorden)
 • Dagelijks opvolgen van support tickets (reageren op voorstellen, interne besprekingen, zelf voorstellen schrijven)
 • Opnemen van een project op langere termijn (het schrijven of onderhouden van software voor onze diensten, ontwerpen van een poster, …)
 • Aanwezigheid en activiteit in onze interne XMPP group chat. ULYSSIS communiceert sterk intern via deze chat, die een tweeledige functie heeft. Enerzijds vereenvoudigt ze vragen stellen, discussies over tickets, organisatie van activiteiten, etc. Anderzijds volbrengt ze ook zeker een sociale functie en wordt er heel wat onderling gebabbeld.
 • Vragen stellen, problemen onderzoeken en veel bijleren is deel van het DNA van onze vereniging. Als nieuw lid steun je op onze chat om laagdrempelig dingen bij te leren, al dan niet via een uitloop naar een online call of wat hulp ter plaatse van een ouder lid.

Enkele leden zitten bijeen en en geven applaus voor de net bekendgemaakte winnaar van de ULYSSIS CTFULYSSIS-leden rond een tafel waar taart klaarstaat om uitgedeeld en opgegeten te worden

Op vlak van onze activiteiten is deelname aan de organisatie van elke activiteit niet verplicht. Er wordt echter wel verwacht dat je hulp biedt waar mogelijk (rekening houdend met je lessenrooster en andere verplichtingen). Wat houdt dit zoal concreet in?

 • Bijwonen van demoworkshops waarop je mee probeert op problemen te anticiperen, de workshop te verbeteren en de spreker te helpen qua tempo en verstaanbaarheid
 • Begeleiding tijdens workshops: je helpt mensen met hun vragen en problemen of haalt een ander lid erbij als jij het niet vindt
 • Helpen bij de opbouw en afbraak van evenementen zoals onze Open Source Job Fair
 • Permanentie tijdens evenementen zoals de Openkelderavond en de ULYSSIS CTF
 • Promotie voeren voor onze evenementen: ophangen van posters, contacten leggen met de beheerders van schermen, informatie verspreiden via sociale media, etc.
 • Het maken en reviewen van challenges (opdrachten) voor de ULYSSIS CTF (met steun en hulp van oudere leden natuurlijk)

Naast de dagdagelijkse zaken en evenementen, die voor iedereen hetzelfde zijn, kun je je als lid ook meer focussen op bepaalde aspecten die je meer interesseren. In de praktijk vertaalt dit zich tot het uitvoeren van één of meerdere projecten. Concreet heeft elk lid lopende projecten waaraan die werkt wanneer er geen lopende zaken zijn en tijd overblijft. ULYSSIS ontwikkelt bijvoorbeeld software voor intern en extern gebruik, maakt grafische ontwerpen voor haar verschillende activiteiten, onderhoudt haar servers, werkt nieuwe diensten uit en heeft ook wel wat administratie die ze moeten vervullen. Er is dus altijd meer dan genoeg werk voor iedereen. Waar we leden zeker vrijheid geven om zelf projecten te kiezen, zijn er ook altijd projecten waar niemand echt enthousiast over is. Deze taken proberen we meer te verdelen, waardoor iedereen af en toe iets minder leuk moet doen, maar zeker niemand overstelpt wordt met posters ophangen, opruimen of emails en documenten nalezen. We proberen ook steeds rekening te houden met de impact van opdrachten. We streven er immers naar zo veel mogelijk studenten te helpen!

Jarenlang actief lidmaatschap van ULYSSIS staat voor veel bedrijven mooi op je CV, maar we vinden het belangrijk dat dit niet je enige motivatie is. Onze leden staan vol overtuiging achter de werking van onze vereniging op basis van hun overtuiging dat ULYSSIS en zijzelf een meerwaarde kunnen vormen voor de Leuvense student. Het is natuurlijk leuk dat enkele duizenden studenten je applicatie gebruiken, maar je eigen ambities vervullen zou zeker niet je enige motivatie mogen zijn. We zijn ook een vereniging die sterk geloven in Free Software en Open Source. De meeste van onze leden gebruiken daarom ook Linux, en het is niet voor niets dat we een Open Source Job Fair organiseren. We verwachten niet dat elk nieuw lid al een fervent Linuxgebruiker is (dat komt vaak vanzelf na een tijd), maar als je niet open staat voor de principes van Free Software en Open Source zal het moeilijk worden om je plek bij ULYSSIS te vinden.

Tot slot zouden we nog willen benadrukken dat, hoewel dit misschien wat overdonderend lijkt, we vooral een groep vrienden zijn met gelijkaardige ideeën en principes. We gaan dan ook vaak samen eten voor vergaderingen, na evenementen blijven we meestal nog lang napraten, en onze interne chat is naast een besprekingsplatform ook een leuke plek om rond te hangen, interessant nieuws te delen of gewoon onderling te praten over de dagdagelijkse dingen. Ook verwachten we niet dat iedereen direct met alles mee is, maar geloven wij wel in leren door te proberen en door vragen te stellen. Floreren binnen ULYSSIS heeft veel meer te maken met motivatie dan met je voorkennis of studierichting.

Denk je dat je tijd hebt om deze uitdaging aan te gaan, ben je gemotiveerd om deel te worden van ons team, en kan je je vinden in onze principes? Neem dan zeker contact met ons op via aanwerving@ulyssis.org. Ook met vrijblijvende vragen over het bovenstaande of andere aspecten van onze werking kan je terecht op dit adres.

 

Sponsors

Workshop Mailinglijst

Blijf op de hoogte van onze workshops door je in te schrijven op onze mailinglijst.

Twitter

Alle onderhoudswerken zitten erop. Sinds 15.23 uur zijn al onze diensten weer beschikbaar. Deze technische dienst en wij hopen dat we door deze wijzigingen geen stroomstoringen meer zullen ondervinden en anders op onze UPS (noodbatterij) kunnen rekenen om online te blijven.

Intussen heeft de technische dienst haar deel van de werken afgerond. Dit nam iets meer tijd in beslag dan gepland. Wij zullen nog een korte overschakeling uitvoeren met een korte downtime tot gevolg en daarna kunnen we het onderhoud afronden.

De technische dienst van de KU Leuven en ons team zijn ter plaatse voor het onderhoud aan onze elektriciteitsaansluiting. Na voorbereidende werken zullen er straks allicht twee korte onderbrekingen zijn.

Load More